اخبار روزانه

هر آنچه درباره نسل سیزدهم پردازنده‌های اینتل رپتور لیک می‌دانیم

intel-leaks-specs-for-13th-gen-raptor-lake-processors_2ha9-910x600

هر آنچه درباره نسل سیزدهم پردازنده‌های اینتل رپتور لیک می‌دانیم

نسل جدید پردازنده‌های اینتل مانند نسل قبلی از معماری هیبریدی استفاده می‌کنند اما هسته‌های بیشتری دارند و سرعت کلاک بالاتری را ارائه می‌کنند.

اینتل چند روز پیش از نسل سیزدهم پردازنده‌های خود موسوم به رپتور لیک رونمایی کرد. این خانواده به عنوان یکی از جذاب‌ترین سخت‌افزارهای امسال تا چند هفته دیگر به بازار می‌آید و در این مطلب می‌خواهیم تمامی اطلاعات را که تاکنون درباره آن می‌دانیم با شما به اشتراک بگذاریم.

اینتل با نسل دوازدهم پردازنده‌های خود از سراشیبی سقوط خارج شد و دوباره برای AMD قد علم کرد. آلدر لیک از لیتوگرافی 10 نانومتری خاص این شرکت استفاده می‌کرد تا سرعت کلاک بالاتر و مصرف انرژی کمتری داشته باشد، و راه را برای رپتور لیک هموار کند. حالا اینتل برای نسل سیزدهم دوباره از نسل بهینه‌سازی‌شده‌ای از همین لیتوگرافی استفاده کرده و آن را با معماری هیبریدی x86 ترکیب کرده تا هسته‌های پرتوان را بزرگ‌تر و هسته‌های بهینه را کوچک‌تر کند.

نسل سیزدهم پردازنده‌های اینتل از نظر ارتباطی قوی‌تر است و از اس‌اس‌دی‌های PCIe 5.0 پشتیبانی می‌کند. این شرکت مدعی است که این نسل در انجام عملیات‌های تک‌رشته‌ای 15 درصد و در عملیات‌های چندرشته‌ای 41 درصد بهتر از آلدر لیک عمل می‌کند. این خانواده که از 28 مهر به بازار می‌آید، به رقابت با پردازنده‌های رایزن 7000 شرکت AMD می‌رود و بازار داغی را به وجود خواهد آورد.

رپتور لیک عمدتاً آپگریدی برای آلدر لیک به حساب می‌آید، چون از همان لیتوگرافی و همان معماری هیبریدی استفاده می‌کند. اینتل امسال تعداد هسته‌ها، سرعت کلاک و مقدار حافظه کش را افزایش داده تا رقابت بهتری با محصولات رقیب از جمله رایزن 7 5800X3D داشته باشد.

البته افزایش تعداد هسته‌ها در بخش هسته‌های پرتوان اتفاق نیفتاده و اینتل امسال هسته‌های بهینه را بیشتر کرده است. سرعت کلاک هم افزایش یافته و مثلا Core i9-13900K در یک هسته از 5.8 گیگاهرتز استفاده می‌کند. این شرکت دموی یک هسته رپتور لیک با سرعت 8 گیگاهرتز را هم به نمایش گذاشت که از اوورکلاکینگ LN2 استفاده می‌کرد.

بزرگ‌ترین تفاوت این نسل مربوط به بخش حافظه کش است. رپتور لیک مقدار کش L2 را دو برابر کرده و این کار احتمالا در بازی‌هایی مثل Far Cry 6 به کار می‌آید که حساس به کش هستند. از نظر محدودیت توان هم نسل سیزدهم کمی قوی‌تر از نسل دوازدهم شده است. مدل‌های i9 و i7 هر کدام می‌توانند 12 وات و مدل i5 حدود 31 وات انرژی بیشتری دریافت کنند.

پردازنده اینتل Core i9-13900K از حداکثر 24 هسته و 32 رشته، Core i7-13700K از 16 هسته و 24 رشته و Core i5-13600K از 14 هسته و 20 رشته بهره می‌برند. در مدل i9 هشت هسته پرتوان و 16 هسته بهینه وجود دارد. این یعنی تعداد هسته‌های بهینه نسبت به نسل قبل هشت عدد بیشتر شده است. مدل‌های i7 و i5 هم چهار هسته بهینه اضافه‌تر نسبت به نسل قبلی دارند.​

منبع:

دیجیاتو

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *