تولید محتوا آموزشی چیست؟
2 شهریور 1401 1401-06-05 13:38تولید محتوا آموزشی چیست؟
تولید محتوا آموزشی چیست؟
یکی از بنیان های اساسی سیستم آموزشی مدرن، تولید محتوا آموزشی است. تولید محتوا آموزشی در ابتدا شامل تصویر، فیلم و متن بر روی لوح های فشرده بوده است. امروزه تولید محتوا آموزشی به مهم ترین حد تکامل خود رسیده است. علت حساسیت در تولید آن، این است که اصلی ترین کار آموزش مجازی یا از راه دور بر عهده تولید محتوا آموزشی است. بنابراین دقت و وسواس برای تهیه آن کاملا منطقی و توجیه شده است.
درواقع محتوا آموزشی به مجموعه ای از متن ها، عکس ها، موشن های ویدیویی و فایل های صوتی و تصویری گفته می شود که به کمک تکونولوژی بوجود آمده و هدف آن تعلیم یک مطلب آموزشی است. این محتواهای آموزشی به وسیله ی مدرسان تدریس گشته از طریق رایانه، تلویزیون، رادیو و اینترنت در اختیار فراگیران قرار می گیرد.
محتواهای موجود در اینترنت گستردگی های فراوانی را شامل می شود. برای نمونه محتواهایی همچون اینفوگرافی، ویدیو، نقد کتاب و غیره می توانند جزئی از این محتواها باشد.
برای تولید یک محتوا آموزشی خوب به چه نکاتی باید توجه کرد؟
برای اینکه بتوانیم یک محتوا آموزشی مناسب و خوب تولید کنیم باید نکاتی را رعایت کنیم.
- در ابتدا بهتر است یک ایده برای تولید محتوا آموزشی داشته باشیم.
- کارهایی که رقیبان مان انجام داده اند را تحلیل کنیم.
- محتواها را بهینه سازی کنیم.
- قوانین ادبیاتی و نگارشی را رعایت کنیم.
- در تولید محتواهامان خلاقیت به خرج دهیم.
- بر موضوعی که می خواهیم به آن بپردازیم تسلط پیدا کنیم.
- از تصاویر و ویدیوهای قلاب استفاده کنیم.
- و با توجه به نیاز کاربران و مخاطبین محتواها را آماده سازیم.
محتواهای آموزشی که در اختیار فراگیران قرار می گیرد باید کاربردی و مفید باشند. این مطالب علاوه بر هم راستا بودن با نیاز فراگیر، باید دقیق و به روز باشند. نکته ای که باید در تولید محتواهای آموزشی به آن توجه کرد این است که نباید از محتواهایی استفاده نمود که طولانی و خسته کننده اند. محتواها باید قابل فهم بوده و با زبان ساده بیان شوند.
تعیین یک یا چند معیار ثابت برای تولید محتوا آموزشی چه مزایایی دارد؟
زمانیکه بخواهیم محتوا آموزشی تولید کنیم، باید بر اساس معیارهای ثابتی پیش برویم. این کار مزایایی داشته که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
- در روند فعالیت های آموزشی وحدت و هم بستگی ایجاد می گردد.
- برای طراحی محتوا آموزشی چهارچوب و قانون بوجود می آید.
- هدفی معین برای آن مشخص می گردد.
- به برنامه ریزی های آموزشی سرعت و سهولت می بخشد.
- کیفیت محتواهای ارائه شده افزایش می یابد.
- در فعالیت های آموزشی توسعه و بهبود ایجاد می گردد.
- با ایجاد معیاری ثابت برای تولید محتوا آموزشی ارزشیابی از عملکرد آن فراهم می گردد.
مراحل ساخت محتواهای آموزشی
ساخت محتوا آموزشی شامل مراحلی است که به ترتیب آن ها را توضیح خواهیم داد.
- در مرحله اول باید موضوع محتوایی که قصد تولید آن را داریم انتخاب کنیم.
- در مرحله دوم نیاز است سناریو موضوع انتخاب شده را بنویسیم.
- در مرحله سوم، محتواهای مربوطه را جمع آوری می کنیم.
- در مرحله چهارم ظاهر محتواها را، با استفاده از طرح ها، تصاویر، ویدیو و … زیبا سازی می کنیم.
- و در مرحله آخر محتواها را بررسی و آن ها را انتشار می دهیم.
یکی از مهم ترین نکات در تولید محتوا، برون سپاری وظایف است. به عنوان مثال: شما زمانی که می خواهید یک محتوا آموزشی متنی تولید کنید، لازم است که هنر نویسندگی مناسبی داشته باشید. یا زمانی که می خواهید محتواهای خود را طراحی کنید باید بتوانید از ابزارهای گرافیکی بهره ببرید. اگر هیچ کدام از این دو مورد را نتوانید بر عهده بگیرید، بهتر است از یک نویستنده خوب و یا یک گرافیست حرفه ای استفاده کنید. رعایت این اصول بر کیفیت خروجی کار اثر بسزایی می گذارد.
زمانیکه کار تولید محتوا آموزشی خود را توسعه دهید، می توانید یک تیم از افراد ماهر تشکیل داده و محتوای حرفه ای تری بسازید.
روش های ارائه محتواهای آموزشی
روش های ارائه محتواهای آموزشی را می توان از دو دید مورد بررسی قرار داد. اولین روش همان ویژگی های محتوا ارائه شده می باشد. این محتواها شامل ویژگی هایی مانند متن، فیلم، تصویر و صوت هستند. محتواهای صوتی که اصطلاحا به آن ها پادکست نیز می گویند، بسیار مهم و کاربردی می باشند. از مهم ترین مزیت های محتوا صوتی آن است که مخاطبان آن می توانند در زمان هایی که به محل کار یا تحصیل می روند به آن ها گوش دهند. این صرفه جویی در زمان، برای افراد حائز اهمیت بوده و مورد استقبال آن ها قرار گرفته است. بنابراین می توانید کل یا بخشی از محتواهای آموزشی خود را به صورت پادکست ارائه دهید. از دیگر ویژگی های محتواهای ارائه شده می توان به اینفوگرافی اشاره کرد. اینفوگرافی ها تصاویری شامل اطلاعات خلاصه شده از محتوا آموزشی است که از لحاظ بصری زیبا بوده و مخاطبان به زمان کمتری جهت مطالعه آن ها می پردازند.
از مطالب بالا می توان نتیجه گرفت که ویژگی های به کار برده شده در محتواهای آموزشی باعث جذابیت بیشتر آن ها شده و مخاطبان بیشتری را جذب می نماید.
دومین روش، چگونگی ارائه شدن محتواهای آموزشی است. پس از تکمیل مراحل تولید، به سراغ انتشار و ارائه آن می رویم. چگونگی ارائه محتوا را می توان به دو روش تقسیم نمود. اولین روش ارائه آن ها به صورت آفلاین است. این روش نیز مزایا خاص خود را دارد. برای مثال، در روش ارائه به صورت آفلاین، فراگیران می توانند در هر زمان که بخواهند به محتواها دسترسی پیدا کنند. همچنین می توانند میان زمان یادگیری استراحت کرده یا بخشی از آن را برای یادگیری بهتر، مجدد مشاهده کنند. نکته ای که لازم است در روش ارائه به صورت آفلاین توجه شود آن است که به دلیل نبود همزمان مدرس و فراگیر در هنگام آموزش، باید پشتیبانی هایی برای رفع مشکلات و ابهامات فراگیران در نظر گیرند.
و اما دومین روش، ارائه به صورت آنلاین است. این روش نیز مانند روش آنلاین مزایایی با خود به همراه دارد. به عنوان نمونه، فراگیر و مدرس به صورت همزمان در کلاس مجازی حضور داشته و می توانند با ایجاد تعامل، سوالاتی که در حین جلسه برایشان ایجاد شده است را حل کنند. علاوه بر آن می توانند از مدرس بخواهند مطالبی را که به خوبی متوجه نشده اند به گونه دیگری بیان کند.
تولید محتوا آموزشی در پالت مدیا
پالت مدیا یک مرکز آموزشی و تخصصی در زمینه ارائه خدمات آموزشی است که در این حوزه بالغ بر دو دهه سابقه فعالیت دارد.
پالت مدیا با داشتن تجهیزات کامل در زمینه تولید محتوا برای کسب و کار، علاقه و نیازهای شما خدماتی مانند بستر کلاس های مجازی، بستر انشار محتوا، استودیوی ضبط، تدوین و ویرایش محتواهای صوتی یا ویدیویی وغیره در اختیار شما عزیزان قرار می دهد.
اگر قصد تولید محتوا آموزشی دارید و نمی دانید که باید از کجا شروع کنید، کافیست از طریق لینک های درج شده با ما در ارتباط بوده و باقی مراحل را به تیم حرفه ای پالت مدیا بسپارید.